Cine este Cătălin Predoiu, propunerea pentru Ministerul Justiţiei în Guvernul Orban

Autori: Mihaela Gidei , Mediafax 24.10.2019

Deputatul Cătălin Predoiu, propunerea pentru Ministerul Justiţiei în Guvernul Orban, a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2008-2012 şi a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe. Predoiu a criticat în repetate rânduri acţiunile fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader.

Cătălin Predoiu (născut în Buzău, în anul 1968), propunerea pentru Ministerul Justiţiei în Guvernul Orban, a mai deţinut această funcţie în perioada 2008-2012.

Potrivit CV-ului său, Cătălin Predoiu a deţinut următoarele demnităţi publice: vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, deputat ales în circumscripţia electorală Călărasi, prim ministru interimar, ministrul Justiţie şi membru CSAT, ministrul interimar al Afacerilor Externe.

Din 1991, Cătălin Predoiu este membru al Baroului Bucureşti şi, în perioada 1994-2007 a fost profesor la Facultatea de Drept din Bucureşti.

Acesta are un stagiu militar la trupele aeropurtate (1986 - 1987), în 1991 a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, iar în 2003 a obţinut diploma de doctor în drept cu summa cum laudae.

Predoiu a lansat, atunci când Tudorel Toader a fost ministru al Justiţiei, mai multe critici la adresa acestuia şi a modificărilor legislative pe care le anunţa. Acesta a mai spus că raportul lui Toader privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi este „uşor demontabil în multe puncte”, iar decizia de a o înlătura din funcţia de la şefia DNA a fost pripită.

Recent, Tudorel Toader a anunţat că îl dă în judecată pe Predoiu pentru că ar fi afirmat că fostul ministru a fost cel care iniţiat Legea recursului compensatoriu în condiţiile în care - potrivit lui Toader - Minsterul a susţinut neconstituţionalitatea proiectului de lege.