Radiografia producţiei de haine şi încălţăminte. România este cel mai mare producător din Europa cu 9.000 de firme care angajează 400.000 de salariaţi

Autor: Cristina Roşca 25.10.2019

♦ Piaţa locală are o tradiţie de secole în industria textilă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte ♦ După căderea comunismului industria a supravieţuit, însă s-a tranformat într-o destinaţie ieftină de producţie pentru brandurile de modă din Occident care angajau producătorii locali în sistem lohn, astfel că valoarea adăugată a fabricilor e minimă, iar preţurile încasate sunt pe măsură ♦ De aceea, salariile plătite erau şi sunt în continuare de multe ori minimul pe economie.

România este cel mai mare producător de haine şi pantofi din Europa, mărci pre­cum Armani, Dolce­&­Gab­bana, Zara, Max Mara sau Nike lucrând cu producători locali, con­form celui mai recent raport (ediţia 2019) al Clean Clothes, o organizaţie care grupează mai multe sindicate din industria de profil şi mai multe organizaţii non-guvernamentale. Acesta identifică câteva zeci de branduri - de lux şi mass market -, unele dintre cele mai mari din lume, care îşi pun pe etichete sintagma „made in Romania“.