Suntem prinşi în capcana salariilor mici: România este cel mai mare producător de haine şi pantofi din Europa, cu 9.000 de firme care angajează 400.000 de salariaţi

Autor: Cristina Roşca 25.10.2019
România este cel mai mare producător de haine şi pan­tofi din Europa, mărci precum Armani, Dolce & Gabbana, Zara, Max Mara sau Nike lucrând cu producători locali, conform celui mai recent raport (ediţia 2019) al Clean Clothes, o organizaţie care grupează mai mul­te sindicate din industria de profil şi mai multe organizaţii non-guvernamentale. Acesta identifică câteva zeci de branduri - de lux şi mass market -, unele dintre cele mai mari din lume, care îşi pun pe etichete sintagma „made in Romania“.

Raportul mai arată că în România există 9.000 de firme care produc haine şi pantofi şi care au 400.000 de salariaţi (oficiali şi neoficial).

„Croitoresele şi cusătoresele - poziţii ocupate de regulă de femei - sunt unele dintre cele mai prost plătite joburi din economie la nivel mondial, deşi aceşti oameni lu­crează pentru unele dintre cele mai importante mărci de modă din lume. România are oficial 300.000 de muncitori în producţia de haine şi pantofi (şi încă circa 100.000 neofi­cial - n.red.), iar cei mai mulţi dintre aceştia câştigă salariul minim pe economie (1.263 de lei, echivalentul a 265 de euro - n.red.). Muncitorii spun că au nevoie de o triplare a salariului pentru a duce un trai decent“, potrivit aceleiaşi surse. Hainele şi încălţările realizate local iau drumul Occidentului, exportul reprezentând de regulă 99% sau chiar 100% din totalul producţiei.