Cine sunt favoriţii pentru funcţia de preşedinte al BVB şi pe cine ar susţine grupurile acţionare

Autor: Liviu Popescu 25.10.2019
Administratorii fondurilor de pensii private din România, care prin intermediul Pilonului II controlează 17,4% din capitalul social al Bursei de Valori Bucureşti , l-ar susţine pe Dragoş Neacşu, fost CEO al Erste AM, pentru funcţia de preşedinte al operatorului pieţei de capital.

Pe de altă parte, Radu Hanga, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri şi fost director al grupului finan­ciar Banca Transilvania, ar avea sprijinul SIF-urilor, acţionari cu circa 22% la operatorul bursier, potrivit datelor agregate de ZF dar şi pe baza informaţiilor din piaţa de capital.

Însă este posibil ca o SIF să vină cu propria numire pentru această funcţie, ceea ce înseamnă că Dragoş Neacşu şi Radu Hanga sunt cotaţi cu şanse egale pentru preluarea fotoliului, ocupat în ultimii opt ani de Lucian Anghel.

Competiţia pentru funcţia de preşedinte este strânsă, mai ales în contextul în care administratorii de fonduri mutuale, care potrivit datelor agregate de ZF au circa 4% din capitalul social al Bursei, ar putea fi diviziaţi în sensul în care Erste, cu circa 1,6% va vota probabil pentru Neacşu, iar BT Asset Management, să meargă pe varianta Radu Hanga.