Comănescu începe forajul unei noi sonde pentru Romgaz şi Lukoil în Marea Neagră: Sunt investitori agresivi. Dacă simt miros de gaz, nu vor sta pe gânduri

Autor: Roxana Petrescu 25.10.2019
Gabriel Comănescu, proprietarul companiei de foraj marin Grup Servicii Petroliere (GSP), a demarat lucrările de foraj la o nouă sondă de mare adâncime în perimetrul Trident din Marea Neagră.
 
Lucrările sunt gestionate de GSP, dar efectuate de platforma Scarabeo 9 a companiei italiene Saipem, parte a grupului Eni. Forajul va fi efectuat la circa 200 de kilometri de ţărm, la o adâncime a apei de 1.000 de metri şi la 2.000 de metri sub nivelul mării.
 
"Mâine pleacă nava spre poziţionare", a declarat Gabriel Comănescu, proprietarul GSP.  În total, lucrările de foraj pot dura până la 61 de zile.
 
"Noi deja avem o sondă forată în acest perimetru care ne-a identificat un potenţial rezervor de gaz de 32 de miliarde de metri cubi (consumul României pe un an de zile este de circa 10 miliarde de metri cubi - n.red.). Facem un nou foraj şi credem că avem şanse mai mari de 50% de o descoperire", a precizat la rândul său, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.
 
Costurile pentru această nouă sondă sunt estimate la 100 de milioane de dolari.
 
"Lukoil şi Romgaz s-au dovedit până acum a fi destul de agresivi. Dacă simt miros de gaz, nu vor sta pe gânduri să meargă mai departe", a mai spus Comănescu. El a mai spus că marea noutate pentru firma pe care o conduce este faptul că pentru prima dată GSP gestionează un proiect de foraj offshore de mare adâncime.