Ediţie specială ZF Live. Târgul Angajatorilor de Top. Dacă ai terminat studiile în această vară, poţi porni de la un salariu între 400 şi 500 de euro, dar sunt oportunităţi care ajung şi la 1.000 de euro şi peste

Autor: Ramona Cornea 28.10.2019

Andreea Stănescu, general ma­nager al companiei Lon­don Stock Exchange Group România, crede că România poate deveni un pol de IT, dacă va fi o strategie de ţară în această direcţie. „România are foarte mult potenţial în IT. Am văzut statistica în care se spune că există un deficit de 15.000 de specialişti în fiecare an. Din punctul meu de vedere, fiecare trebuie să pună umărul la dezvoltarea acestei industrii, companiile prin creşterea angajaţilor lor, programe de internship, programe de mentorat. Programele guvernamentale şi mediul de business trebuie să lucreze împreună şi continuu să cred că este important şi sperăm să avem o strategie de ţară în a face din România un pol de IT“, a declarat Andreea Stănescu în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii de business ZF Live, organizată vineri în cadrul târgului de joburi Angajatori de Top din Bucureşti.

London Stock Exchange Group România, centrul de tehnologie al bursei londoneze deschis la Bucureşti anul trecut, a ajuns la 200 de angajaţi şi caută să îşi dubleze numărul de angajaţi anul viitor.

„În luna octombrie am ajuns la un număr de 200 de angajaţi şi vom continua să creştem. Oferim foarte multe oportunităţi de angajare, atât pe infrastructură, pe partea de software development cât şi pe partea de project management. Suntem un centru de tehnologie, circa 75% dintre angajaţii noştri lucrează pe partea de software development, fie pe partea de infrastructură. Dacă vom continua să livrăm la fel ca până acum, la anul ne vom îndeplini obiectivul pentru care iniţial a fost setat acest centru – 400 de angajaţi“, a adăugat Andreea Stănescu.

Mai mult de 130 de companii din industrii precum IT&C, contabilitate-finanţe, custo­mer support, inginerie, achiziţii-logis­tică, vânzări, resurse umane, marketing & PR au venit cu oferte de joburi în cadrul ediţiei cu numărul 27 a Târgului Angajatorilor de Top.

„Sunt 6.000 de joburi oferite de angajatori la această ediţie a evenimentului Angajatori de Top. Fiind 6.000 de joburi, diversitatea este foarte mare şi ca nivel de senioritate, dar şi între joburi pentru acelaşi nivel avem programe foarte variate. Dacă eşti un angajat care ai terminat studiile în această vară, poţi porni de la un salariu între 400 şi 500 de euro, dar sunt oportunităţi cu procese de selecţie mult mai riguroase unde beneficiile pot urca până la 1.000 de euro net sau pot depăşi această sumă“, a declarat Dragoş Gheban, managing partner în cadrul Catalyst Solutions.

Conform rezultatelor studiului realizat de orga­nizatorii evenimentului, 38% din com­pa­niile care au participat la ediţia trecută a târgului de joburi susţin că au avansat dis­cuţii în vederea recrutării pentru posturile dis­po­nibile, iar 25% dintre acestea au angajat can­didaţi cu care au interacţionat prima oară la târg. „Companiile au început să ia mult mai în serios investiţia în brandul de angajator pentru că realizează că planurile lor de recrutare pot fi zădărnicite de lipsa unei notorietăţi a brandului de angajator. Timpul de recrutare ar putea fi aproape dublu, dacă compania nu are un nume cunoscut în piaţă. Candidaţii din România preferă companii pe care le cunosc şi în care au încredere“, a adăugat Dragoş Gheban.

Vizibilitatea crescută din campania de promovare a influenţat pozitiv rezultatele în procesele de recrutare pentru 23% dintre angajatori, iar 12% dintre companiile participante la studiu au declarat că a crescut numărul de aplicanţi la joburile vacante.

„Când ne-am gândit să facem acest târg, ne-am uitat la cum sunt dezvoltatea pieţele mai mature din afară şi am observat că existe evenimente profesionale dedicate recrutării şi construirii brandului de angajator organizate de companii specializate în aria asta. Noi nu am încercat să înlocuim ceva, ci am încercat să venim cu o soluţie care nu era prezentă la momentul respectiv în piaţă şi care a fost şi cerută de parteneri“, explică Dragoş Gheban.

În cadrul târgului Angajatori de Top a căutat candidaţi şi compania Harman, cunoscută în principal pentru produsele audio care se află şi în autovehiculele marilor producători auto.

„Suntem aproximativ 600 de angajaţi la Harman şi suntem în căutare de 50 de noi colegi, în principal cu profil tehnic. Există şi poziţii care au veleităţi mai puţin tehnice, deci există şanse de angajare pentru toate persoanele care sunt pasionate de industria IT şi, în special, automotive“, a declarat Alina Ilie, manager global FOSS team la Harman, global engineering operations la Harman.

Adrian Stefan, senior manager în cadrul companiei Harman, crede că există o lipsă de specialişti în piaţă şi că este o problemă globală, nu numai în România.

„Nu pot să spun că ne apropiem de o criză, dar avem un deficit mare de specialişti în momentul de faţă. Este clar că sistemele de învăţământ nu pot fi atât de dinamice şi nu se pot adapta cererii din piaţa actuală. Firmele devin un fel de extensie a sistemului de învă­ţământ, au capacitatea să formeze specialişti în un timp mai scurt“, a spus Adrian Ştefan.

 

Dragoş Gheban, managing partner, Catalyst Solutions

 

- Distanţa de acasă la locul de muncă este un motiv pentru care angajatorii ar putea pierde la un moment dat.

- Companiile au început să ia mult mai în serios investiţia în brandul de angajator pentru că realizează că planurile lor de recrutare pot fi zădărnicite de lipsa unei notorietăţi a brandului de angajator.

- Candidaţii din România preferă companii pe care le cunosc şi în care au încredere. Fenomenul acesta este mult mai puternic în România decât în alte pieţe.

- Pe măsură ce nivelul de aşteptări creşte, este foarte greu să justifici cererea de creştere salarială, dacă nu ai nişte competenţe serioase şi nu generezi valoare pentru companie.

 

 

Alina Ilie, Manager, global FOSS Team, Harman, Global Engineering Operations Harman

 

 

- Avem 80 – 90 de angajate. Este necesar să avem un echilibru, dar nu unul forţat. Sunt foarte multe femei care merită să fie acolo unde sunt.

- Trebuie ca beneficiile fiscale oferite industriei de IT trebuie menţinute deoarece suntem unii dintre marii contribuabili la bugetul de stat.

- Noi facem tot ce se poate din punctul de vedere al oamenilor de business, însă trebuie ca guvernul să ne susţină demersurile pentru că altfel vom pierde specialişti.

 

 

 

Adrian Stefan, senior manager, Harman

 

- Din punct de vedere al facultăţilor de unde ne luăm angajaţii, Politehnica este cea mai comună.

- Încercăm să vedem care este potenţialul candidaţilor, dincolo de cunoştinţele pe care le au.

- Companiile acţionează acum ca o prelungire a sistemului de învăţământ superior. Sunt programe din ce în ce mai bine puse la punct care ajută la formarea cunoştinţelor pe o perioadă foarte scurtă.

- Noul guvernul trebuie să investească bani în tot ce înseamnă învăţământ.

 

 

Andreea Stănescu, general manager, London Stock Exchange Group România

 

- Ne adaptăm abordarea în funcţie de tipul de resurse pe care la căutăm. Niciodată nu este uşor să angajăm, mai ales în domeniul în care activăm noi.

- London Stock Exchange Group RO a încheiat parteneriate cu două facultăţi şi ne dorim să ajutăm studenţii, să interacţionăm şi să ajutăm cu experienţa noastră de business în a da inputul necesar astfel încât facultăţile să producă specialişti mai bine pregătiţi pentru a intra în producţie.

- De la noul guvern aşteptăm stabilitate pentru mediul de afaceri.