Viitorii pensionari au 10% din Bursă, dublu faţă de acum şase ani. Cui îi este de folos şi pe cine încurcă

Autor: Liviu Popescu 29.10.2019

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au ajuns la investiţii de 10 miliarde de lei la Bursa de la Bucureşti la S1/2019, de la 3,7 mld. lei în 2014. „Singurul dezavantaj pe care îl văd este faptul că acumulările realizate de fondurile de pensii reduc free-floatul companiilor şi implicit lichiditatea pieţei poate să scadă.”



Viitorii pensionari ai Ro­mâniei au în prezent 10% din com­paniile româneşti listate la Bucureşti, de la 4,6% în 2014, astfel că prin intermediul fon­durilor de pensii pri­va­te Pilon II aceştia şi-au dublat indirect par­ticipaţia pe piaţa de capital din Ro­mânia, potrivit calculelor realizate de ZF.

Însă strategia administratorilor acestor fonduri este de acumulare de acţiuni şi în general nu vizează tranzacţionarea activă la bursă, ceea ce se traduce într-o scădere a ac­ţiunilor disponibile la liber la tranzac­ţio­nare şi ar putea conduce la o di­mi­nuare a lichidităţii. Astfel de fonduri sunt ali­mentate periodic cu bani, de exemplu doar în S1/2019 au intrat 4,14 mld. lei, arată datele ASF. Prin urmare, cum marfa de la bursă este limitată, iar fondurile de pensii sunt ali­men­tate cu fluxuri de bani, cui îi foloseşte faptul că aceşti investi­tori devin mai mari pe zi ce trece şi pe cine încurcă acumularea de acţiuni?