Duminică au loc alegeri generale în Argentina

Autor: Andrei Vacaru 27.10.2019

Duminică au loc alegeri în Argentina, cetăţenii fiind chemaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării, membrii Parlamentului şi guvernatorii provinciilor, iar actualul preşedinte, Mauricio Macri, candidează pentru un nou mandat, potrivit Reuters.

Potrivit sondajelor de opinie, favorit pentru câştigarea scrutinului prezidenţial este Alberto Fernandez, în detrimentul lui Macri. În campania electorală, Fernandez a declarat că dacă va fi ales va propune un „contract social”, în contrast cu măsurile de austeritate promovate de contracandidatul său.

La rândul său, Macri a promis că dacă va câştiga un nou mandat va semna noi acorduri comerciale şi va încuraja companiile străine să investească în Argentina, în special în energie şi infrastructură.

Scrutinul de duminică este considerat crucial pentru viitorul Argentinei, ţară care se confruntă cu o puternică criză economică şi care se pregăteşte de discuţii cu creditorii internaţionali pentru restructurarea unei datorii externe de peste 100 de miliarde de dolari.

Situaţia economică a ţării a fost principala temă de campanie a candidaţilor, în condiţiile în care economia este în recesiune, rata inflaţiei a depăşit 50%, şomajul este în continuă creştere, iar procentul cetăţenilor care trăiesc în sărăcie a crescut considerabil.

Alberto Fernandez are un avans de peste 20% potrivit sondajelor de opinie. Urnele se închid la ora locală 18:00 (23:00, ora României).