Cu ce vine nou guvernul Orban: Noul model de dezvoltare economică a României trebuie să se bazeze pe libertate economică, inovare şi competitivitate – pagina 24. Să sperăm că PNL nu vrea să-i facă pe Dragnea, Vâlcov, Socol şi Ghizdeanu de la PSD cei mai mari autori de programe economice a României

Autor: Cristian Hostiuc 27.10.2019

Premierul desemnat, Ludovic Orban, şi-a prezentat joi guvernul PNL şi programul de guvernare şi acum aşteaptă votul Parlamentului.

Pentru cei cinci ani în care a stat în opoziţie, din 2012 încoace, PNL a avut tot timpul la dispoziţie fără să fie presat de nimeni, să vină cu un program de guvernare care să treacă de celebrele platitudini: noul model de dezvoltare economică a României trebuie să se bazeze pe libertate economică, inovare şi competitivitate – pagina 24.

În cele 66 de pagini de program de guvernare, PNL vine cu foarte puţine idei şi măsuri noi, criticând mai mult guvernarea PSD, care a făcut cel mai mare rău României, dacă îl ascultăm şi pe Klaus Iohannis, preşedintele României, şi candidatul PNL pentru noul mandat la Cotroceni.

Poate e bine să amintim că în 2017 România a avut cel mai bun echilibru macro din toată istoria ei.

Programul PNL are de toate, dar nicio cifră.

Dacă modelul economic al PSD, atribuit lui Dragnea, Vâlcov, Socol şi Ghizdeanu s-a bazat pe creşterea salariilor, stimularea consumului şi mai puţin a investiţiilor, modelul economic al PNL vrea să aducă industria şi investiţiile în prim-plan, şi mai puţin creşterile salariale.

PNL şi Ludovic Orban nu sunt de acord cu creşterea salariului minim şi nici nu încurajează acest model, considerând că face mai mult rău economiei decât bine.

Dublarea salariului minim nu a dus la scăderea numărului de locuri de muncă, ci chiar la creşterea acestora cu 700.000, chiar dacă o parte sunt la stat.

PNL spune că modelul economic promovat de PSD a stimulat cererea, ceea ce a dus la creşterea inflaţiei şi explozia deficitului comercial.

În cifre deficitul comercial din 2019, respectiv diferenţa dintre importuri şi exporturi, se va duce spre 18 miliarde de euro, cel mai mare din istoria României.

Pentru reducerea importurilor eu sper că liderii PNL vor da o directivă ca toţi PNL-iştii să renunţe la maşinile străine din import şi să meargă cu ceea ce produce Dacia şi Ford la Craiova.

Importurile de maşini noi şi second hand depăşesc de 5 miliarde de euro pe an, şi nu prea ştiu cum pot fi reduse altfel decât printr-o criză economică pe care nu o doreşte nimeni.

Importurile de telefoane mobile se apropie de 1 miliard de euro, şi eu sper ca liderul PNL, Ludovic Orban, să vorbească de acum înainte măcar la un telefon Allview, un brand românesc, chiar dacă produs în China, şi nu la Apple sau la Samsung.

PNL critică creşterea economică de peste 4% adusă de PSD, considerând-o peste potenţial, dar nu vine cu propria propunere pentru 2020 şi pentru următorii 4 ani.

Consider că PNL vrea să câştige alegerile parlamentare din 2020 şi să conducă România un mandat parlamentar întreg.

Măcar dacă ar fi spus şi scris că se bazează pe o creştere economică de 3%, să zicem, adusă de următoarele componente, cât din industrie, cât din agricultură, cât din IT&C, cât din servicii, etc.

Industria românească, care se bazează pe multinaţionale, depinde de ce se întâmplă în Europa, de ce se întâmplă în Germania, şi mai puţin de ce se întâmplă în România.

Dacă Renault decide să reducă producţia la Dacia, pentru că are o scădere de cerere, guvernul de la Bucureşti nu poate să facă altceva decât să ia la cunoştinţă de acest lucru sau să cumpere diferenţa de maşini.

La fel, exporturile României depind de Europa şi mult prea puţin de dorinţele interne.

Toată lumea ar vrea ca România să exporte în plus bunuri de 10 miliarde de euro, să dăm o cifră, dar nu prea am văzut vreo măsură economică, cu cifre ataşate, de genul scăderea impozitului pe profit sau a impozitului pe muncă pentru cei care vând produse la export.

Nu cred că liderii PNL ştiu că cel mai mare exportator român este grupul Aramis din Baia Mare, care produce mobilă pentru Ikea în proporţie de 90%, având exporturi de numai 200 de milioane de euro, faţă de peste 4 miliarde de euro, cât are Dacia, sau cât va avea Ford.

PNL vrea să elimine celebra ordonanţă OUG 114, care a afectat economia şi afacerile investitorilor, ceea ce este de salutat.

Sper ca prin această eliminare a OUG 114 creditarea bancară şi dezvoltarea sistemului bancar să crească accelerat sau să vedem un desant în Marea Neagră pentru începerea exploatărilor de gaze.

Bineînţeles că începerea unei investiţii ţine şi de cadrul fiscal, dar Exxon vrea să plece, nu din cauza lui Dragnea şi a OUG 114, ci din cauza repoziţionării strategice.

Eu sper că guvernul PNL va găsi un alt investitor care să ia locul lui Exxon.

Despre IT, o industrie care a ajuns la 5% din PIB datorită facilităţilor fiscale din guvernul Năstase, de acum 15 ani, PNL nu vorbeşte prea mult.

Eu sper, aşa cum speră şi consultanţii, că PNL nu va elimina facilităţile fiscale pentru IT-işti, ci dimpotrivă, le va mări pentru a încuraja creşterea serviciilor şi exporturilor de it care să mai compenseze din deficitul comercial de bunuri.

Nu cred că liderii PNL ştiu cum arată businessul din România.

Dacă inflaţia de 4-5% produsă de PSD nu a fost bună, m-aş fi aşteptat ca PNL să vină cu propriile cifre, unde vrea să reducă inflaţia împreună cu BNR.

Toată lumea constată că statul nu are bani pentru că ANAF nu colectează suficiente venituri.

Abia aştept ca PNL să prezinte softul care să digitalizeze ANAF şi să ducă la creşterea veniturilor. Apropo, fiscul din Rusia are unul dintre cele mai performante softuri şi modele de colectare a veniturilor din întreaga lume, reuşind să recupereze în ultimii ani peste 10 puncte din GAP-ul de TVA.

Toată lumea vrea ca măcar o parte din cei 5 milioane de români să se întoarcă în ţară şi să mai acopere din cererea de pe piaţa muncii sau să înfiinţeze IMM-uri, dar programul PNL nu prea explică concret cum vor să facă acest lucru.

Singura măsură concretă este propunerea Ministerului Muncii, din guvernul PSD, ca pentru 2020 contingentul de muncitori din afară să fie de 30.000.

În cele 66 de pagini PNL a scris multe lucruri, dar poate nu am ştiut eu să le citesc.

Dar certitudinea este că toate aceste măsuri şi idei nu au corespondent în cifre macroeconomice, cel puţin, nu găsesc nimic despre creşterea economică din 2020, despre nivelul exporturilor şi importurilor, despre la cât va ajunge numărul de salariaţi, cu cât va creşte industria şi cu cât se va reduce consumul, cu cât vor creşte investiţiile, cât va fi inflaţia şi cursul valutar, unde se va reduce deficitul comercial şi deficitul de cont curent, etc.

Pentru un partid liberal, care ar trebui să abunde de idei şi măsuri economice, în care destul de multă lume şi-a pus speranţa la alegerile europarlamentare din 2019, acest program al guvernului PNL este mult prea puţin.

Toată lumea îşi aminteşte de cota unică de 16% din 2005, de pe vremea lui Tăriceanu.

Din tot programul Orban de acum nu ştiu dacă iese ceva în evidenţă de care să ne aducem aminte peste 10 ani.

Să sperăm că PNL nu vrea să-i facă pe Dragnea, Vâlcov, Socol şi Ghizdeanu de la PSD cei mai mari autori de programe economice a României