Investitorii sunt fericiţi: Bursa americană este la un nivel istoric după indicele S&P500. La Bucureşti indicele BET urcă la maximul din 2009 încoace

Autor: Liviu Popescu 30.10.2019

Bursa de la New York, cea mai mare la nivel mondial în funcţie de capitalizarea companiilor listate, a atins un maxim record, reflectat prin nivelul indicelui S&P, de circa 3.040 de puncte, ceea ce înseamnă că de la începutul acestui an randamentul investitorilor este de 21%, potrivit calculelor realizate de ZF din platforma Investing.

Analiştii casei de brokeraj Tradeville notează faptul că evoluţia indicelui S&P din ultimele şedinţe de tranzacţionare a fost susţinută de câştigurile semnificative ale companiilor, aflate în perioada de raportare, precum şi ca urmare a progresului din negocierile comerciale dintre SUA şi China, cele mai mari două economii la nivel mondial. La Bucureşti, indicele principal BET are un plus de 31% şi este la cel mai mare nivel din 2008 încoace.

Însă BET nu include randamentul dividendelor, precum S&P, astfel că o comparaţie între cei doi indici nu ar fi relevantă. BET-TR este indicele dividendelor la Bucureşti, iar în prezent este la un maxim istoric, însă a fost lansat în 2013, cu mult timp după BET. De la începutul anului, BET-TR are plus 43%.