Unde se mută banii când dobânzile sunt negative: fondurile de pensii din Danemarca, cu active totale de 450 mld. dolari, îşi cresc expunerea pe active imobiliare

Autor: Alex Ciutacu 30.10.2019

Fondurile de pensii din Danemarca, una dintre cele mai dezvoltate pieţe pentru industria fondurilor de pensii la nivel global, îşi cresc expunerea pe active imobiliare în căutarea unui refugiu care poate aduce câştiguri sigure într-un mediu cu dobânzi negative. Dintre cele opt cele mai mari fonduri de pensii daneze contactate de Bloomberg, şase spun că vor să îşi extindă portofoliul imobiliar şi să caute alte active alternative. Mai multe fonduri susţin că se aşteaptă ca randamentele pentru obligaţiuni să rămână negative în anii următori. Danemarca are deja dobânzi negative de peste şapte ani, mai mult decât orice altă ţară într-un astfel de mediu.

Jan Ostergaard, care supraveghează investiţiile private în cadrul Industriens Pension, un fond cu active de circa 26 mld. dolari, spune că piaţa imobiliară este atractivă pentru că prezintă „risc scăzut“ şi „câştiguri stabile“.

Mutarea atenţiei către proprietăţi imobiliare vine în contextul în care investitorii instituţionali aşteaptă ca publicarea unui raport comandat de guvern după care se va ghida legislaţia pieţei chiriilor din Danemarca. Potrivit sursei citate, unele modele discutate includ opţiunea plafonării chiriilor, ceea ce ar înjumătăţi valoarea investiţiilor. Kaare Dybvad, ministrul pentru imobiliare din Danemarca, a criticat mai mulţi investitori pentru că ar fi profitat de ceea ce el numeşte „găuri“ în legislaţia actuală. Însă el a avut un discurs critic mai mult la adresa cumpărătorilor internaţionali şi a evidenţiat situaţia fondului Blackstone Group - care a investit în România în compania Superbet - după ce gigantul din investiţii a început să cumpere din ce în ce mai multe proprietăţi pe piaţa daneză în ultimii ani. Michael Bruhn, şeful diviziei real estate în cadrul celui de-al doilea cel mai mare jucător din Danemarca, PFA Pension, cu active de 90 mld. dolari, spune că investiţia în imobiliare face parte din aşa-numitele core projects ale fondului. Acestea implică achiziţia de proprietăţi şi investiţia în clădiri noi care au nevoie doar de renovaţii. „Ne apropiem de finalul ciclului economic, iar clienţii noştri vor un risc peste medie. Noi avem apetit pentru investiţiile cu valoare adăugată“, spune Bruhn.