BERD vinde participaţia de 10% la Bursa de Valori din Istanbul după ce un bancher condamnat la închisoare în SUA a fost numit director general al operatorului

Autor: Tibi Oprea 30.10.2019

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că vrea să vândă cât mai curând posibil deţinerea de 10% pe care o are la Bursa de Valori de la Istanbul după ce în funcţia de director general al bursei a fost numit Hakan Atilla, un fost bancher de la banca de stat Halkbank, condamnat la închisoare de autorităţile americane pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului, potrivit Reuters.

Anterior, BERD s-a opus deciziei Guvernului turc de a-l numi pe fostul bancher de la Halkbank. Hakan Atilla a fost condamnat în 2018 la 32 de luni de închisoare pentru că a ajutat Iranul să ocolească sancţiunile impuse de Washington. La acel moment, preşedintele Tayyip Erdogan a numit cazul ca fiind un atac politic asupra guvernării sale.

Atilla a fost eliberat în iulie 2019 şi s-a întors în Turcia, iar luni, Ministrul de Finanţe Berat Albayrak, cumnatul lui Erdogan, l-a numit CEO al bursei. Jonathan Charles, director de comunicare al BERD a declarat că nu au fost consultaţi cu privire la numire şi că vor discuta situaţia cu autorităţile.

BERD este al doilea cel mai mare acţionar al Bursei de la Istanbul, a cincisprezecea cea mai mare bursă din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, după fondul suveran al Turciei (80,6%). Bursa de la Istanbul numără 378 de companii listate.

BERD a declarat că în ultimii 10 ani a investit 11,5 mld. euro în 300 de proiecte în Turcia. În România, banca a investit aproape 8 mld. euro în peste 400 de proiecte.