Lucian Bode, ministrul propus pentru Ministerul Transporturilor: Vom face o analiză la Tarom, să vedem de unde vin pierderile de 43 de milioane de euro

Autori: Elena Crangasu , Mediafax 30.10.2019

Lucian Bode a declarat, miercuri, în urma audierii sale în comisiile de specialitate, că se va organiza o analiză în cadrul Tarom, deoarece existră pierderi de 43 de milioane de euro, în urma guvernării anterioare. Acesta a afirmat că „arborele genealogic” din companie va înceta în guvernarea PNL.

„Va trebui de urgenţă să facem o analiză pe tot ce-nseamnă contracte păguboase, au acele contracte de leasing, se pregătesc să achiziţioneze ATR (aeronave), doamna Mezei am înţeles că a zburat de capul ei pe la Seattle, să schimbe Boeing cu Airbus, deci, este noapte minţii ce s-a întâmplat în această companie. Spunea un coleg şi regret să-i dau dreptate, gradul de rudenie din această companie, cu tot respectul pentru ce care-şi fac treaba profesionist, organigrama Tarom a ajuns un fel de arbore genealogic. Acest lucru în guvernarea PNL va înceta. Vom face o analiză exactă pe tot ce-nseamnă contracte, parteneriate băguboase, vedem de unde vin pierderile, au consumat tot acet profit pe care l-au avut în 2007, iar astăzi avem pierderi de 43 de milioane de euro.”, a spus Lucian Bode, miercuri, în urma audierii sale pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Lucian Bode a menţionat că o companie trebuie să aibă manager profesionist, nu pe bază recomandări, cum e în cazul Tarom, „o doamnă de-ţi mai rezolvă bilete pe la Bruxelles” şi a afirmat că nu se va implica niciodată, când va ocupa funcţia de ministru al Transporturilor, în politica unei companii.

„Nu este posibil să nu ai manager profesionist pentru o companie cum este compania Tarom şi să propui o doamnă dacă ţi-o recomandă doamnd Dăncilă că îţi mai rezolvă bilete pe la Bruxelles sau să propui un pilot de ATR pentru că vrei să cumperi câteva. Este indamisibil, ministrul Transporturilor...eu nu o să mă implic niciodată, în aşa hal să te implici în politica unei companii, care are Consiliu de Administraţie, manager, va trebui să implementăm de urgenţă managementul profesionist, pentru a-i da un mandat foarte clar, să salveze de la faliment compania TAROM.”, a motivat acesta.

Lucian Bode, propus la Ministerul Transporturilor în Guvernul Orban, a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

A primit în comisiile reunite de transporturi 31 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 10 abţineri.

El a declarat miercuri, în cadrul audierilor, că îşi va asuma proiectele aflate în desfăşurare şi continuarea investiţiilor în limita programului de guvernare de un an de zile.