Fondul Suveran al Norvegiei, randament de 1,6% în T3/2019, adică un profit de peste 23 mld. euro, la active în administrare de 980 miliarde de euro

Autor: Alex Ciutacu 31.10.2019

Cel mai mare fond de investiţii din lume avea plasamente de circa 103 mil. dolari în companii listate la Bursa Bucureşti la finele lui 2018, în creştere cu 18%.



Fondul Suveran al Norvegiei, cu active de aproape 980 miliarde euro, a înregistrat un randament de 1,6% pe investiţiile sale în T3/2019, adică a realizat un profit de 23 miliarde euro, potrivit raportului oficial al celui mai mare fond suveran din lume.

„Pe segmentul de acţiuni şi de in­vestiţii cu randament fix am înregistrat încă un trimestru cu randamente pozitive. Am văzut în mod specific o contribuţie pozitivă din partea titlurilor de stat americane şi din partea acţiunilor listate în America de Nord, unde am obţinut un randament de 4,6%, respectiv 2,9%“, a spus Yngve Slyngstad, CEO-ul băncii care administrează Fondul Suve­ran al Norvegiei. Yngve Slyngstad a anunţat miercuri că va pleca de la conducerea acesteia după 12 ani, dar va continua să lucreze pentru fond dintr-o poziţie nouă cu sediul în Londra.

Oeystein Olsen, guvernatorul băncii centrale din Norvegia, a anunţat că a început căutările pentru un înlocuitor al lui Slyngstad şi a adăugat că banca a fost „extrem de mulţumită“ de performanţa sa ca CEO.

Fondul alimentat din banii de petrol şi gaze ai economiei nordice cu o populaţie de mai puţin de 5,4 milioane de locuitori a obţinut echivalentul a circa 4.300 euro pe cetăţean.

Fondul investeşte câştigurile Norvegiei din petrol şi gaze în pieţe bursiere străine, obligaţiuni şi imobiliare, iar săptămâna trecută a ajuns la o valoare record a activelor din gestiune de 10.000 miliarde coroane norvegiene, adică 976 miliarde euro.

Anul trecut, Fondul Suveran al Norvegiei şi-a majorat deţinerile la Banca Transilvania, BRD, Digi şi Petrom, a reintrat acţionar la MedLife, dar şi-a diminuat deţinerile la Electrica, Romgaz şi a lichidat la Transgaz.

Alimentat din banii pe care ţara nordică îi câştigă din activităţile petroliere, fondul este acţionar la zece companii listate la Bucureşti, cea mai mare deţinere a acestuia, ca procente în acţionariatul companiei respective, fiind la MedLife (2,78%).

La preţurile de la finele anului 2018, investiţia norvegienilor la furnizorul de servicii medicale private era de 4 mil. dolari. Pe parcursul anului 2017, fondul îşi lichidase deţinerea la MedLife, atunci de 0,47%.

Fondul a ajuns la investiţii de circa 103 milioane de dolari la bursa românească la finele anului trecut, în urcare cu 18% faţă de anul precedent.

Investiţia la MedLife este urmată de Compa Sibiu (2,24%) şi BRD (1,95%). Spre comparaţie, la finele anului 2017, cele mai mari trei deţineri în funcţie de procentele în acţionariat erau la Compa Sibiu (2,24%), BRD (1,44%) şi Electrica (0,96%).