Ministerul chinez de Externe: China şi SUA menţin un contact strâns pe probleme comerciale

Autori: Marinela Sarbu , Mediafax 01.11.2019

Ministerul chinez de Externe a anunţat vineri că Statele Unite şi China au menţinut un contact strâns cu privire la problemele comerciale bilaterale, potrivit Reuters.

Trump a declarat joi că cele două ţări vor anunţa în curând o nouă locaţie în care el şi omologul său Xi Ji Ping vor semna „Faza Unu” a acordului comercial.

Însă, în cadrul unei informări zilnice de la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului, Geng Shuang, a respins, în urma speculaţiilor apărute că cei doi lideri se vor întâlni la Macao.

În Ppima fază a acordului, pe care negociatorii încă încearcă să o stabilească, este de aşteptat să se reia achiziţiile chineze de produse agricole din SUA şi alte bunuri, cum ar fi aeronavele.

Acest prim pas, potrivit administraţiei Trump, este menit să conducă la un acord mai cuprinzător care să implice reforme economice mai substanţiale decât cele conţinute în faza iniţială propusă. Însă oficialii chinezi sunt sceptici, spunând că aceasta ar solicita SUA să retragă tarifele în vigoare la aproximativ 360 miliarde de dolari la importurile din China - lucru pe care mulţi nu îl văd pe Trump fiind gata să facă.