ZF Live. Ruxandra Pietreanu, Path-Finder Corporate Finance: Pentru antreprenorii români acum este momentul să iasă dintr-un busuness pentru că în 2020 situaţia economică nu va mai fi la fel de bună

Autor: Miruna Diaconu 04.11.2019
Piaţa imobiliară din România se află în cel mai bun moment de după criza finan­ciară, în condiţiile în care dobânzile ban­care sunt la un nivel scăzut, iar ran­da­men­tele proiectelor de birouri, malluri sau chiar hoteluri sunt mult mai atractive pentru investitori decât cele din Europa Cen­trală. Ruxandra Pietreanu, consultant fu­ziuni şi achiziţii la Path-Finder Corpora­te Finance, invitată în cadrul emi­siunii ZF Live, este de părere că anul viitor si­tuaţia economică nu va mai fi la fel de bună, iar acest lucru va afecta într-un mod negativ piaţa de fuziuni şi achiziţii din România.

„Este primul an în care văd foarte mulţi antreprenori români la cumpărare, sau firme româneşti, dar care rămân în sec­to­rul lor şi consolidează. Au înţeles deja că se poate creşte mult mai rapid printr-o achi­ziţie decât crescând organic. Din punctul meu de vedere este o schimbare de comportament în rândul antre­pre­no­ri­lor, firme suficient de mature pot lua în calcul astfel de tranzacţii”, a spus Ruxandra Pietreanu. Companiile din domeniul IT pre­do­mină atât la sectorul de vânzare, cât şi la sec­torul de cumpărare. Majoritatea companiilor din domeniul IT caută soluţii pentru a creşte şi sunt în căutarea unor investitori pentru a le ajuta să se dezvolte. O astfel de creştere presupune promovare, extindere la nivel naţional şi ulterior la nivel regional.