Eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, o sabie cu două tăişuri. Consultanţii fiscali: Practic, se face dreptate pentru angajatorii oneşti, dar se revine la situaţia în care evazioniştii pot profita

Autor: Răzvan Botea 04.11.2019
Programul de guvernare al PNL pentru guvernul propus al lui Ludovic Orban prevede, printre alte măsuri economice, eliminarea suprataxării con­tractelor de muncă part-time. Printr-o ordo­nanţă de urgenţă din 2017, guvernarea PSD-ALDE a introdus suprataxarea contractelor de muncă part-time, ca o măsură pentru a mai diminua evaziunea fiscală. Practic, contractele part-time au început să fie impozitate la nivelul unui salariu minim pe eco­no­mie, la normă întreagă.

Consultanţii fiscali sunt de părere că eli­minarea su­pra­taxării contractelor de muncă part-time are efecte be­ne­fice pentru con­tri­buabilii cinstiţi, însă readuce posibilitatea ca un contri­buabil să înregistreze un contarct de muncă part-time şi să plătească taxe mai puţine, dar angajatul să lucreze în fapt la normă întreagă şi restul banilor să îi primească „la negru”.