Cât costă o cursă cu taxiul din aeroporturile din România în centrul oraşelor: Constanţa şi Bucureştiul au cele mai mari preţuri, dar şi cele mai lungi distanţe. Preţul per kilometru e maxim la Sibiu

Autor: Cristina Roşca 09.11.2019

O cursă cu taxiul de la aeroportul din Sibiu către centrul oraşului din inima ţării costă doar 4 euro, la fel ca în Timişoara. Totuşi, distanţa este de peste trei ori mai mare în cazul oraşului de pe Bega, ceea ce înseamnă că preţul per kilometru este de tot atâtea ori mai mic. De altfel, Sibiul, fostă capitală culturală europeană, are cel mai mare preţ per kilometru din România pentru o cursă cu taxiul de la aeroport în inima oraşului, arată calculele ZF pe baza unei  analize a motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro. 

Analiza mai arată că cele mai scumpe curse de la aeroport în oraş sunt cele din Constanţa şi Bucureşti, însă preţul este influenţat – cel puţin parţial – de distanţa dintre cele două puncte. Astfel, de la aeroportul Henri Coandă - Otopeni până în inima Capitalei sunt 16,5 kilometri pentru care un vizitator care merge cu taxiul plăteşte în medie 10 euro. Astfel, preţul per kilometru este de 0,6 euro, în medie, mai mic decât în Sibiu, Constanţa sau Craiova.

În cazul Capitalei preţurile postate de taxiuri variază puternic de la mai puţin de 2 lei la peste 5 lei per kilometru. Preţurile analizate de motorul de căutare momondo.ro corespund unei călătorii de la aeroport către centrul oraşului şi au ca sursă site-urile oficiale ale aeroporturilor în luna octombrie 2019. Valorile se pot modifica, iar cursele pot deveni indisponibile, spun oficialii platformei. 

Costul unei curse de taxi este influenţat de distanţa parcursă, dar nu numai, factori precum gradul de dezvoltare economică a unei destinaţii şi popularitatea ei în rândul turiştilor jucând roluri hotărâtoare. Totodată, contează numărul de taxi-uri dintr-un oraş, oferta foarte mare – mai ales raportată la cerere – trăgând preţurile în jos. Este posibil totodată şi ca un număr mic de taxi-uri raportat la numărul de pasageri să majoreze preţurile.