Ultimele calcule înainte de votul de învestire a Guvernului. Pe ce se bazează Ludovic Orban

Autori: Diana Grigore , Mediafax 04.11.2019

Ludovic Orban a afirmat, luni, că între 237 şi 243 parlamentari vor vota învestirea Guvernului, în plenul reunit de la ora 14:00. El a susţinut că doi parlamentari din partidele care au anunţat sprijinul Guvernului vor fi absenţi, respectiv un deputat ALDE şi un senator USR.

„Avem între 237 şi 243. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc şi vor renunţa la atitudinea de boicotare, care este total de neînţeles. Eu nu îmia duc aminte ca în 30 de ani să existe o învestire a unui Guvern la care să lipsească de la vot două grupuri parlamentare. Mai mult decât atât am înţeles că şedinţa nu va fi condusă de niciunul dintre preşedinţii, asta arată boicot total. Conducerea PSD împiedică preşedinţii celor două Camere să îşi exercite atribuţiile. E un boicot jenant şi ruşinos. Avem semnalate două absenţe, dar sunt motivate, sunt doi colegi a căror stare de sămătate nu le permite să fie prezenţi, un senator USR şi un deputat ALDE”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei PNL.

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are.

Marţi şi miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniştri propuşi, trei dintre ei, respectiv Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propunerea pentru Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.

Ludovic Orban a afirmat, însă, că avizul din comisii este consultativ şi că nu îi va schimba pe miniştri care au primit aviz negativ.