Bursele din Europa cresc marţi pe fondul evoluţiilor de pe frontul comercial SUA – China, în timp ce yuanul chinezesc creşte faţă de dolar

Autor: Alex Ciutacu 05.11.2019

Pieţele burseiere din Europa au înregistrat creşteri marţi după-amiază în contexul în care investitorii aşteaptă o potenţială evoluţie pozitivă pe frontul comercial SUA – China, potrivit CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 0,15% pentru scurt timp, în contextul în care sectorul resurselor de bază a crescut cu 1,7%, iar cel al utilităţilor a scăzut cu 0,5%.

De asemenea, şi pieţele din Asia au crescut în timpul şedinţei de marţi, după ce Wall Street-ul a închis cu o serie de noi recorduri şedinţa de luni. Acţiunile listate pe piaţa din Japonia au condus creşterile de pe piaţa asiatică, încât Nikkei a crescut cu 1,8% în timpul după-amiezii.

Liderul chinez Xi Jinping a cerut ca tensiunile internaţionale să fie rezolvate cu ajutorul dialogului şi a cerut îndepărtarea barierelor comerciale globale, în cadrul evenimentului China International Import Expo.

În timp ce Xi Jinping nu a menţionat în mod specific numele Statelor Unite, remarca lui vine după ce agenţia de presă Reuters a scris că Beijingul îi cere Washingtonului să elimine o parte din tarife, ca parte a „primei etape” din acordul comercial pe care îl vor semna cele mai mari două economii ale lumii.

Sondajele arată marţi că sectorul de servicii din China a scăzut în octombrie la minimul ultimelor 8 luni, în timp ce încrederea în mediul de business se află la minimul ultimelor 15 luni, potrivit Reuters.

Yuanul chinezesc s-a apreciat peste pragul simbolic de 7 la dolar, pentru prima dată din luna august, în contextul în care investitorii sunt din ce în ce mai optimişti referitor la un acord comercial între China şi SUA.