Cât costă să înfiinţezi o plantaţie cu aluni pe un hectar? „Înfiinţarea unei plantaţii de un hectar cu aluni, cu sistem de irigaţii şi împrejmuire, se ridică la 11.500 euro.“

Autor: Florentina Niţu 06.11.2019

Înfiinţarea unei plantaţii cu aluni pe o suprafaţă de un hectar costă în medie 11.500 euro, însă această cultură este una din­tre cele mai rentabile afa­ceri agricole, deoarece plantele intră pe rod după doi sau trei ani, iar veniturile generate sunt substanţiale, preţul unui kilogram de alune fiind între 3 şi 8 euro.

„Înfiinţarea unei plantaţii de un hectar cu aluni, cu sistem de irigaţii şi împrejmuire, se ridică la 11.500 euro. Noi (firma de consultanţă Deltis – n.red.) avem 12 proiecte finanţate prin fonduri europene pentru plantaţii de aluni. Fiecare proiect este unic şi constă în investiţii de la 50% fonduri proprii şi 50% finanţare UE până la 30% fonduri proprii şi 70% finanţare UE. Finantarea UE poate ajunge şi până la 90% în anumite situaţii“, a spus Larisa Udrescu, consultant fonduri europene în cadrul companiei de consultanţă Deltis din judeţul Timiş.