Analiză ZF. Chiar şi cu un randament de 40% în 2019, Bursa de la Bucureşti este pe locul doi în UE: grecii sunt campioni

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 07.11.2019

♦ Polonezii sunt pe penultimul loc în Uniunea Europeană, cu un minus de 3,6% ♦ Bursa de la Sofia este pe ultimul loc, cu o pierdere a indicelui principal de 6,3%.



Chiar şi cu un randament de 40% livrat investito­rilor în primele zece luni din 2019, ceea ce ar face invidioase pieţe de capi­tal mult mai dez­vol­tate, bursa de la Bu­cureşti este a doua cea mai perfor­mantă din Uniunea Euro­peană, arată datele agregate de ZF din platforma Bloomberg.

Astfel pe primul loc în analiza ZF este poziţionată bursa de la Atena, cu un un plus de 48%. Şi în cazul bursei elene evoluţia indicelui principal este calculată pe baza randamentul divi-den­delor plătite de marile companii.

Pe de altă parte, bursa de la Varşo­via, cea mai mare din regiune în funcţie de capitalizare, este pe minus de la începutul anului 2019, iar bursa de la Sofia se poziţionează pe ultimul loc, cu o scădere de 6,3%, arată datele agre­gate de ZF din platforma Bloomberg. Prin urmare, dinamica individuală a fiecărui indice bursier în 2019 reflectă în mare parte mai degrabă factorii de natură internă ai economiei respective, decât cei din exterior.