Alina Timofti, NNDKP, divizia consultanţă fiscală: Mediul de afaceri din România aşteaptă de la noul Guvern anumite modificări fiscale blocate pe traseul legislativ

Autor: Răzvan Botea 06.11.2019

Alina Timofti, partener al casei de avocatură NNDKP, divizia de consultanţă, a spus în cadrul celei de-a doua conferinţe „Legal & Tax” că mediul de afaceri aşteaptă mai mutle modificări legislative care au fost agreate cu autorităţile, însă sunt blcoate pe traseul legislativ. Ea s-a referit în rpimul rând la consolidarea fiscală, care presupune impozitarea profitului la nivelului grupului de companii.

„Este de menţionat că, spre deosebire de alţi ani, mediul de afaceri a cerut cu recurenţă nişte măsuri, care au fost şi agreate. În acest moment aceste măsuri sunt blocate pe traseul legislativ– consolidarea fiscală pe impozitul pe profit la nivelul grupurilor – ar crea un avantaj real competitiv. Nu ne aşteptăm să o avem, dar este o măsură pe care mediul de afaceri o aşteaptă”, a spus ea în cadrul evenimentului „Tax & Legal. Cum administrăm riscurile fiscale şi macroeconomice în 2020?”, organizat de ZF în parteneriat cu NNDKP.

Alina Timofti a mai spus că nu se aşteaptă la modificări fiscale în perioada următoare, dar nici la creşteri de taxe, în contextul în care aceste ajustări s-ar face cu costuri politice.

„Nu ne aşteptăm la creşteri de taxe, cel puţin în prima jumătate a anului 2020. Este greu în acest moment, nu ne aşteptăm la modificări semnificative – mă refer atât la rate, cât şi la modificări legislative cu care fiecare dintre dumneavoastră eraţi obişnuiţi la sfârşit de an.”

De asemenea, ea a mai spus că singurele modificări fiscale certe sunt directivele europene care trebuie transpuse în legislaţia românească.

„Ne aşteptăm că în 2020, pentru că avem obligaţie, să se transpună o serie de măsuri şi directive agreate la nivelul Uniunii Europene. Ele sunt singurele certitudini ale anului 2020. Vorbim de directiva DAC 6 – directiva intermediarilor, directiva cu privire la soluţionarea litigiilor fiscale şi la regulile anti-abuz.”