ANALIZĂ ZF. Ce sectoare preferă băncile să finanţeze. Agricultura a fost după primele nouă luni din 2019 cel mai dinamic sector pentru creditarea bancară, cu un ritm de creştere de peste 15%, dublu faţă de saltul creditării private totale

Autor: Mircea Nica 08.11.2019

♦ Agricultura a rămas cel mai dinamic sector, cu o viteză de creştere a creditării pentru afacerile din acest domeniu de 15,4% în septembrie 2019 comparativ cu primele nouă luni din 2018, în timp ce finanţările pentru industrie şi construcţii au cele mai mici ritmuri anuale de creştere, de 2-4% ♦ Pe palierul volumelor de creditare, soldul finanţărilor pentru agricultură rămâne modest, de sub 19 mld. lei, mult sub creditele pentru industrie şi construcţii.

Creditarea pentru sectorul agricol a înregistrat cea mai dinamică evoluţie în ultimul an, marcând un salt de 15,4% în primele nouă luni din 2019 comparativ cu ace­eaşi perioadă din 2018, de două ori mai rapid faţă de ritmul de creştere al creditării private totale, după cum reiese din datele publicate de BNR.