ANALIZĂ ZF. Cel mai ridicat nivel de popularitate a fondurilor de acţiuni de la criză încoace: 12.700 de români. Fondurile de acţiuni au adus randamente de până la 65% în ultimele 36 de luni

Autor: Liviu Popescu 08.11.2019
Fondurile româneşti de acţiuni reprezintă şi unele dintre cele mai riscante plasamente din industria fondurilor mutuale.
 


Numărul investitorilor în fonduri locale de acţiuni, care au potenţial de adu­ce cele mai mari randa­mente din in­dustria fon­durilor mutuale, dar cu riscuri pe mă­sură, este de 12.700 de români, potrivit celor mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), cele la septembrie 2019. Acesta este cel mai ridicat număr din anul 2009 încoace, arată datele agregate de ZF.

„În trecut fondurile de acţiuni au reprezentat una dintre cele mai bune soluţii de protecţie împotriva inflaţiei. Pe termen lung acţiunile rămân cea mai bună alternativă de captare a creşterii economice“, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management. El spune că aceste avantaje ar trebui să încurajeze mai mulţi investitori să economisească regular, eventual lunar, în fonduri de acţiuni, cu un orizont investiţional lung. „Eu asimilez aceste investiţii regulate cu un Pilon 4 de pensii pe care mi-l fac singur, având un orizont de 30 de ani.”