C&W Echinox: Piaţa de restaurante şi cafenele va depăşi pragul de 5 mld.euro până în 2022-2023, cu o creştere medie anuală de 10%

Autor: Roxana Rosu 11.11.2019

Chiriile pentru unităţi food & beverage în Bucureşti variază între 35 şi 45 euro/mp/lună în zona Floreasca Dorobanti şi ajung la 70-80 euro/mp/lună în cele mai performante centre comerciale.



Sectorul de restaurante şi cafenele (Food & Beverage) a evoluat constant în ultimii ani, atât datorită creşterii salariilor şi a puterii de cumpărare, cât şi datorită numărului mai mare de străini care vizitează România pentru afaceri sau turism, piaţa locală urmând să depăşească pragul de 5 miliarde euro până în 2022-2023, arată o analiză Cushman& Wakefield Echinox.

Raportul analizează 73 de operatori ce deţin aproximativ 700 de unităţi la nivel naţional şi au înregistrat o cifră de afaceri de 650 milioane euro în 2018, având o cotă de piaţă de circa 20% din piaţa de F&B din România, conform datelor Ministerului de Finanţe. Analiza a împărţit industria în şase segmente distincte: fast-food, cafenele, patiserii, resto-club-uri, fast casual şi fine dining.

 „Toate cele 6 categorii analizate au înregistrat evoluţii pozitive în perioada 2014-2018, creşterile medii anuale variind între 15,2% în cazul operatorilor de fine dining şi 32,7% în cazul cafenelelor, fapt ce demonstrează trendul eminamente crescător al pieţei de F&B la nivel naţional. Ne aşteptăm ca acest segment să îşi continue dezvoltarea în următorii ani, o creştere medie anuală de 10% ducând veniturile din industria de F&B dincolo de pragul de 5 miliarde euro până în 2022-2023.”, spune Vlad Săftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox.