VIDEO ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS: Alexandru Comănescu, tax director KPMG: România pierde 6 miliarde de euro la bugetul de stat din TVA necolectată

Autor: Ioana Matei 11.11.2019

Gap-ul de TVA sau deficitul României la colectarea TVA-ului este de 35%, reprezentând o valoare de aproximativ 6 miliarde de euro, a spus Alexandru Comănescu, tax director în cadrul KPMG România, în cea mai recentă ediţie a ZF Esenţial în business.  

„Este mult, dar trebuie să ne gândim că gap-ul la nivel european este de 137 de miliarde de euro. România reprezintă circa 5% din acest gap. Italia are un deficit de colectare de 23%, mai mic procentual decât România la nivelul UE, dar care reprezintă aproximativ 30 de miliarde de euro, adică 25% din deficitul total la nivelul UE”, a explicat Alexandru Comănescu.

„Gap-ul” de TVA sau deficitul la colectarea TVA-ului reprezintă diferenţa între cât s-ar fi putut colecta de către statul român sau alte state europene la bugetul statului, faţă de cât s-a colectat efectiv.

Cum se ajunge la acest deficit?

„Cea mai simplă modalitate de fraudare e colectarea TVA-ului şi neplata lui la bugetul de stat”, explică Alexandru Comănescu.

Anul 2020 va aduce un set de schimbări în rândul tuturor statelor europene în ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată, respectiv armonizarea regulilor privind scutirile de TVA în legătură cu livrările intracomunitare de bunuri şi simplificarea unor aspecte legate de comerţul transfrontalier.

Potrivit specialistului KPMG, noile măsuri au rolul de a reglementa mai mult partea de tranzacţii intracomunitare, întrucât aici s-a considerat că o treime din frauda la nivel european de TVA, care era estimată în urmă cu aproximativ doi ani la 150 de miliarde de euro anual, provine din frauda privind livrările intracomunitare de bunuri.

Referindu-ne la România, aproximativ 2 miliarde de euro dintre cele 6 miliarde care nu se colectează ar veni din aceste tranzacţii intracomunitare.  „Nefiind în spaţiul Schengen, transporturile de bunuri sunt controlate într-o anumită măsură la momentul ieşirii sau intrării în ţară. Statele mai dezvoltate, pentru care graniţa reprezintă graniţa similară Ilfov cu Prahova, unde camioanele trec nestingherit, acolo nivelul de fraudă este mai mare.”