Studiu: SUA, China, Japonia şi Coreea vor domina reţeaua 5G

Autor: Robert Manea 30.11.2019

Un studiu realizat de Reuters arată că statele precum SUA, China, Japonia şi Coreea vor avea la nivel global peste 50% din clienţii reţelelor mobile 5G, în anul 2025, lăsând Europa în urmă.

În Europa, tehnologia 5G avansează mai lent în comparaţie cu celalte state, consumatorii neputând beneficia de accesul rapid la tehnologie. Totuşi imaginea reţelei este diferită în domeniul afacerilor, unde 5G va putea rula în fabrici „inteligente” utilizând dispozitive, roboţi şi senzori conectaţi.

Viteza destul de rapidă a reţelei 5G pentru descărcarea unui film pe telefon în câteva zeci de secunde a uimit foarte mulţi oameni.

Conectivitatea îmbunătăţită adusă de 5G, cu viteza destul de mare pentru a descărca un film pe smartphone în câteva zeci de secunde, a fost lucrul care a surprins multă lume. Nokia, al doilea cel mai mare furnizor de reţea, a anunţat recent că nu va mai acorda dividende, într-o încercare de a economisi capital pentru a investi în modernizarea echipamentelor 5G pe care îl va vinde operatorilor.

Studiul GSMA Intelligence arată că în Coreea de Sud 66% din conexiunile mobile vor fi 5G până la jumătatea deceniului, urmate de SUA cu 50% şi Japonia cu 49%.

Experienţa de zi cu zi arată că operatorii telecom pot majora preţurile reţelei 5G cu 15% - 20%, la nivelul ofertelor cu trafic de date nelimitat.