Ar funcţiona în companiile din România un program de lucru de 4 zile pe săptămână, cum a testat Microsoft în Asia? Românii vor stabilitate financiară de angajat, dar cu flexibilitate de freelancer. Angajaţii asiatici sunt mai conştiincioşi decât cei din alte zone, astfel se poate explica productivitatea lor mai mare la un program de lucru mai scurt

Autor: Ramona Cornea 12.11.2019

Introducerea unui program de lucru de patru zile pe săptămână nu ar avea aceleaşi efecte pentru mediul de business din România faţă de rezultatele înregistrate în Japonia, unde o astfel de măsură, aplicată de compania IT Microsoft, a sporit producti­vitatea angajaţilor cu 40%, spun specialiştii în resurse umane. Implementarea unei astfel de măsuri depinde de cultura ţării unde este implementată şi de specificul activităţii angajaţilor, spune Andrei Goşu, managing partner al companiei Ascendis, liderul pieţei locale de training şi consultanţă în domeniul dezvoltării organizaţionale.

„Nu ştiu dacă ar funcţiona în România o măsură precum cea adoptată Microsoft în Japonia. Depinde şi de cultură. Asiaticii sunt mai conştiincioşi. În România, este încă un pic exotic. În producţie, de exemplu, nu ar putea fi implementată o astfel de măsură. Ar merge în alte zone, în sarcini de creaţie. Ca experiment, companiile din creaţie o pot face mai mult. Se discută din ce în ce mai mult de flexibilizarea programului de muncă în companiile din România. Sunt multe companii pe piaţa locală unde se lucrează de acasă, de exemplu. Oamenii vor stabilitate financiară de angajat, dar cu flexibilitate de freelancer”, a spus Andrei Goşu.