Doar o singură listare de acţiuni în 2019 la Bursă, dar an istoric prin finanţările cu obligaţiuni

Autor: Liviu Popescu 12.11.2019

Anul 2019 se conturează a fi unul dintre cei mai secetoşi din ultimul deceniu pentru Bursa de la Bucureşti prin prisma numărului de companii care şi-au listat pachete de acţiuni, cu doar o singură intrare la tranzacţionare, şi aceea pe segmentul alternativ AeRO.

Totuşi, pe partea de finanţare prin obligaţiuni, 2019 este deja cel mai dinamic an postdecembrist pentru Bursa româ­neas­că, cu cel mai mare număr de plasamente de obligaţiuni cor­porative din istoria postdecembristă a pieţei de capital, arată datele agregate de ZF. „Pe de-o parte, părerea mea este că emitenţii preferă aceste emisiuni de obligaţiuni pentru că acţionarii majoritari nu sunt nevoiţi să renunţe la o parte din companie, cum s-ar întâmpla în cazul unei listări de acţiuni”, spune Antonio Oroian, broker la Goldring.

În ceea ce îi priveşte pe investitori, aceştia vor un anumit nivel de stabilitate al investiţiei, un grad scăzut al riscului şi o posibilitate de diversificare a plasamentelor, toate acestea fiind asigurate de emisiuni de obligaţiuni, mai ales în contextul în care acestea oferă randamente mai mari faţă de depozitele sau obligaţiunile de stat.