Dorel Luca, un agricultor din Galaţi: Investim 670.000 euro într-o livadă de 13 hectare de cătină ecologică

Autor: Florentina Niţu 13.11.2019

Dorel Luca, un agricultor din localitatea Piscu, judeţul Galaţi, a pariat în acest an 672.000 de euro pe o plantaţie de peste 13 hectare cu cătină, datorită cererii mari pe piaţa ex­ter­nă pentru acest produs. „Pentru înfiinţarea unui hectar de livadă de cătină ecologică este nevoie de aproximativ 16.000 de euro, în funcţie de furnizorii de materie primă. Preţul unui hectar de teren este de 4.000 de euro, în medie, iar achiziţionarea a 2.500 de butaşi certificaţi ecologic (cul­tu­ră super-intensivă), plantarea, tutorii, pregătirea tere­nu­lui, îngrădirea, sistemul de irigaţii prin picurare, autorizaţiile şi documentaţiile cadastrale sunt 12.000 de euro“, a spus Dorel Luca, administratorul Agrocatina Annador.

Plantaţiile de cătină din România se întind în prezent pe o suprafaţă de 800 de hectare, potrivit celor mai recente date, însă potenţialul naţional este mult mai mare.

În România, cătina creşte în zona subcarpatică din Moldova şi Muntenia, din bazinul Siretului şi până în Olt. Fructele de cătină se recoltează din august până la sfârşitul lui octombrie, iar preţul unui kilogram de boabe de cătină este în medie 5-7 lei.