ZF 30 de ani de business. 3 generaţii de antreprenori: Adrian Gârmacea, Electric Plus Bacău: Atâta timp cât nu investim într-o educaţie centrată pe copii şi nu pe profesori, România nu are viitor. Nici în 50 de ani nu vom reuşi să ştergem diferenţele dintre noi şi Europa de Vest

Autor: Alina-Elena Vasiliu 13.11.2019

♦ ZF scrie în această toamnă povestea a trei generaţii de antreprenori care au marcat 30 de ani de capitalism, 30 de ani de business în România.

♦ Vom aduna poveştile antreprenorilor într-un proiect special, un proiect despre trecut, prezent şi viitor, un proiect despre cei care au construit businessuri în România şi despre cine duce România mai departe.



ADRIAN GÅRMACEA, proprietarul producătorului de ferestre Electric Plus din Bacău, a fondat compania în 1995. Brandul Barrier, sub care sunt astăzi comercializate ferestrele, a apărut în 2011, numele fiind ales pentru a avea rezonanţă internaţională, astfel încât să faciliteze internaţionalizarea businessului.

Absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Adrian Gârmacea a dus Electric Plus la afaceri de 126 mil. lei în 2018 şi o reţea de 37 de francize.

Astăzi, el spune că cele mai bune perioade pentru businessul său au fost anii 1995-2000 şi 2007-2014, perioa­de care coincid cu cele de criză mon­dială. Ce urmează pentru România astăzi?

Adrian Gârmacea, proprietarul producătorului de ferestre Electric Plus din Bacău: România va ajunge acolo unde o duce sistemul de educaţie. Din păcate, aceasta este cea mai mare problemă a ţării. Avem un sistem de educaţie submediocru, centrat pe profesori, şi nu pe beneficiul real, copiii. Atâta timp cât nu se începe o reformă adevărată în sistemul de educaţie, România nu are viitor. Este zadarnică speranţa că vom ajunge din urmă ţările din vestul Europei. Ne despart între 400 de ani - în cel mai bun caz - şi 1.000 de ani - în cel mai prost caz - de educaţie de cei pe care îi admirăm. Foarte probabil că nici în următorii 50 de ani nu vom reuşi să ştergem diferenţele dintre România şi Europa de Vest.