Alibaba pregăteşte o listare secundară gigant de 13,4 miliarde dolari pe bursa din Hong Kong

Autor: Alex Ciutacu 13.11.2019

Gigantul chinez de comerţ online Alibaba Group se pregăteşte să lanseze o vânzare de acţiuni pe bursa din Hong Kong prin care vrea să strângă 13,4 miliarde dolari, iar procedura ar putea fi demarată chiar joi, potrivit surselor citate de Reuters.

Executivii Alibaba se pregătesc ca listarea să aibă loc joi, dar sursele susţin că momentul exact s-ar putea schibma în funcţie de modul în care evoluează protestele violente din Hong Kong.

Tranzacţia ar reprezenta cea mai mare listare secundară transfrontalieră din lume şi ar putea ajuta economia Hong Kong-ului, care a intrat în recesiune pentru prima dată în ultimul deceniu, în contextul în care protestele violente din ultimele cinci luni şi tensiunile comerciale dintre China şi SUA s-au făcut resimţite.

Compania plănuia o vânzare de acţiuni pentru luna august, însă tranzacţia a fost amânată pe fondul protestelor începute în luna iunie, care au devenit progresiv mai violente.

Vânzarea s-ar ridica la 500 milioane de acţiuni primare, ceea ce ar duce la o diluţie de 2,8% pentru actualii acţionari, iar investitorii vor putea tranzacţiona acţiuni între cele două burse, potrivit surselor.

Acţiunile Alibaba Group, listate la bursa din New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi la o un preţ de 186,97 dolari per acţiune, la o capitalizare bursieră de aproape 487 miliarde dolari.