VIDEO ZF Esenţial în business. Alexandru Comănescu, KPMG: Ce schimbări vor intra în vigoare în 2020 pentru firmele plătitoare de TVA

Autor: Adelina Mihai 20.01.2020

Anul 2020 va aduce un set de schimbări în rândul tuturor statelor europene în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată, întrucât Comisia Europeană vrea să armonizeze regulile privind scutirile de TVA în legătură cu livrările intracomunitare de bunuri şi să simplifice unele aspecte legate de comerţul transfrontalier. La ce să se aştepte companiile care se încadrează în această categorie şi cât de pregătite sunt în acest sens?

”Ca şi nivel de cunoaştere a acestor modificări, cred că piaţa e pregătită, pentru că informaţiile sunt publice de la finalul anului 2018. În plus, propunerea de schimbare sau de armonizare a fost emisă undeva în 2016, deci există un trend, există un teren pe care Comisia l-a pregătit de acum 4 ani. Ca schimbări, în principiu vorbim de câteva aspect majore: o dată de importanţa codului de TVA al cumpărătorului în ceea ce priveşte aplicarea scutirii de TVA, vorbim de documentele cu care sa justifici transportul intracomunitar din România către alt stat membru, mai vorbim despre alocarea transportului pentru tranzacţiile în lanţ şi nu în ultimul rand de măsurile de simplificare pentru stocuri la dispoziţia clienţilor”, a spus Alexandru Comănescu, tax director în cadrul KPMG în România, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business. Întrebat dacă procesul este mai birocratic, Alexandru Comănescu a precizat că da, cel puţin în zona de acte.

”În partea de documente cu care se justifică transportul intracomunitar de bunuri, pe lângă faimosul CMR (acord internaţional privind contractele de transport- n.red.), documentul pe care îl foloseam atât noi când ne ajutam clienţii în cadrul inspecţiilor fiscale pe care şi clienţii îl folosesc ca să îşi justifice un transport de bunuri, pe lângă acest CMR, începând cu 2020, contribuabilii vor avea nevoie de cel puţin încă un document pentru a justifica transportul intracomunitar de bunuri”, a mai spus Alexandru Comănescu.