ANALIZĂ ZF. Producţia de vin a României a scăzut cu 4% în 2019: În Europa doar Portugalia e pe plus, marii jucători au pierdut între 15 şi 24%

Autor: Cristina Roşca 14.11.2019

♦ România a produs anul acesta 4,9 milioane de hectolitri de vin, cu 4% mai puţin decât în 2018, potrivit primelor estimări ale Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV) ♦ Totuşi, aceasta este a doua cea mai bună producţie din ultimii cinci ani ♦ România rămâne al 6-lea producător de vin din Europa, însă după declinul din 2019 s-a distanţat de Portugalia, ocupanta locului 5, singura ţară pe plus dintre cele analizate de OIV.



„În Uniunea Europeană vremea nefavorabilă - atât îngheţ, cât şi secetă - a impactat producţia de vin din 2019, care a fost sub medie. Astfel, în volum aceasta este evaluată la 156 de milioane de hectolitri, adică 60% din producţia mondială, cu circa 15% sub nivelul din 2018“, spun oficialii OIV.

Anul 2018 a fost unul excepţional pentru această industrie, atât cantitativ cât şi calitativ. Rezultatele din acest an indică însă - cu mici excepţii - o producţie chiar sub media ultimei perioade în ţările UE, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai importante declinuri au fost postate de liderii mondiali Italia (-15%), Franţa (-15%) şi Spania (-24%), însă cu excepţia Portugaliei şi celelalte ţări au în­re­gistrat scăderi. Totuşi, giganţii europeni nu doar că au o producţie mai slabă în 2019 com­parativ cu anul anterior, ci aceasta este sub media ul­timilor cinci ani. Restul ţărilor - Germania, Austria, România sau Ungaria - au postat scă­deri de producţie în 2019, însă valorile sunt în media sau chiar peste media ultimilor cinci ani.