Fostul ministru Eugen Teodorovici: Nu există găuri în buget. Cîţu a pezentat trunchiat execuţia bugetară

Autor: Răzvan Botea 15.11.2019

Fostul ministru al finanţelor Eugen Teodorovici (desen) a ieşit joi într-o conferinţă de presă în care a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse de către actualul ministru al finanţelor Florin Cîţu. Acesta din urmă spus că există mai multe găuri în buget moştenite de la fosta conducere a ministerului.

„Dacă luăm situaţia pe 2019 - prezent, avem 21,7 miliarde de lei veniturile bugetare estimate, iar cheltuielile bugetare 21 miliarde de lei. Ceea ce arată în mod foarte clar că nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat. Veniturile bugetare colectate de ANAF în primele 10 luni de zile ale anului 2019 sunt în sumă de 226,1 mld. lei (...) Au fost colectate venituri cu 24,6 mld. lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Raportat la programul de încasări, adică în suma de 234,4 mld. lei se înregistrează o nerealizare de 8,3 mld. lei“, a spus Teodorovici.

El a spus că pot fi recuperate 2,1 mld. lei la buget ce reprezintă venituri din dividendele datorate de companiile de stat şi trecute la începutul anului în buget, dar şi 2,1 miliarde de lei din TVA.

„Sumă care poate fi, cu siguranţă, adusă la buget, inclusiv în grija domnului Cîţu, faţă de companiile de stat, care trebuie să vireze bugetului de stat aceste dividende. Şi mai ales să se preocupe că sumele care aparţin statului, pentru că sunt companii de stat, să nu fie ţinute în conturi la diferite bănci, doar pentru a avea o dobânda.“

De asemenea, suma de 1,8 mld. lei din contribuţii sociale nevirate poate fi recuperată prin aplicarea legii, a spus Teodorovici, în cazul companiilor care nu au virat contribuţiile. Ministrul Teodorovici i-a invitat pe premierul Orban şi pe ministrul Cîţu la o dezbatere publică pe tema bugetului în ziua de vineri, 15 noiembrie la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti. „Îi invit mâine pe Orban si Cîţu la o dezbatere publică pe tot ce înseamnă economia României, mâine, la ora 12:00, la Academia de Studii Economice. Sunt convins că rectorul ASE va fi bucuros să găzduiască o astfel de discuţie“, a mai spus Teodorovici.