Căpşuni în câmp vs. căpşuni în solar: investiţia într-un hectar de căpşuni în câmp este de 33.000 lei, iar într-un hectar de căpşuni în solar 51.000 lei. „De obicei, micii antreprenori nu sunt bancabili, iar pentru ei rămân răspunsurile clasice, prietenii, familia şi alte cunoştinţe“

Autor: Florentina Niţu 19.11.2019
Căpşunele sunt o afacere cu profituri dulci în România, astfel că o investiţie de 33.000 lei în­tr-un hectar cu căpşuni sădiţi în câmp se recu­perează de 2,5 ori încă din primul an de producţie. Faţă de cul­tu­ra în câmp, cea în solar este mai costisi­toa­re, de 51.000 lei/ha, însă veniturile sunt direct propor­ţionale şi ajung până la 100.000 de lei în primul an de rod, potrivit specialiştilor şi datelor de la Ministerul Agricul­turii, din ghidul pentru pomicultură.

Plantarea se face fie primăvara, fie toamna. Plantarea de toamnă se face cu stoloni recoltaţi direct din stoloniere, în septembrie şi poate con­tinua până la sfârşitul lunii octombrie, în funcţie de temperaturile de îngheţ ale solului. Primăvara, plantarea se face până la sfârşitul lunii aprilie cu stoloni nere­frigeraţi şi până în luna iunie cu stoloni refrigeraţi.