Cu câte 1.000 de lei pe zi este penalizat statul român pentru că întârzie să vândă acţiunile Petrom salariaţilor. Ce spune premierul Orban

Autor: Liviu Popescu 19.11.2019

Guvernul României este penalizat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu câte 1.000 de lei pentru fiecare zi în care întârzie să vândă prin bursă un pachet de până la 8% din deţinerea pe care o are la OMV Petrom către angajaţii companiei la preţul de la privatizare, potrivit unei decizii judecătoreşti. Hotărârea este definitivă.

Astfel, din 8 mai 2019 încoace, adică de când ÎCCJ a dat câştig de cauză celor circa 14.400 de reclamanţi în procesul cu Guvernul României pe marginea acestui subiect, s-au strâns circa 200.000 de lei sub formă de penalităţi, concepute ca un mijloc de constrângere la pasivitatea guvernului faţă de această tranzacţie. Pârâtul – Guvernul României - plăteşte aceste penalităţi către reclamanţi - salariaţi ai Petrom.

Această tranzacţie, de circa 980 mil.lei, este una dintre cele mai aşteptate operaţiuni de investitorii la Bursa de la Bucureşti întrucât va aduce la tranzacţionare la liber mai multe acţiuni ale Petrom, cea mai valoroasă companie listată.

„Mărturisesc că încă nu am discutat cu Florin Cîţu (Ministrul de Finanţe – n.red) legat de această problemă. Urmează să discutăm săptămâna viitoare”, spune premierul Ludovic Orban pentru ZF.