Previziunile analiştilor sunt confirmate, deficitul comercial şi cel bugetar pun presiune. De la începutul anului cursul a urcat cu 2,33% şi se duce spre 4,8 lei. BNR mai lasă din frâu cursul în faţa cererii de valută pentru importuri

Autor: Claudia Medrega 23.11.2019

Românii cu credite în euro au fost luaţi prin surprindere de creşterea cursului leu/euro de la o zi la alta, cotaţia depăşind maxim istoric după maxim istoric şi depăşind 4,77 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a urcat până la 4,7729 lei/euro, fiind în creştere cu mai mult de 2,3% faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2018. Ieri a continuat depre­cie­rea monedei naţionale în faţa euro, după ce săptămâna trecută, joi, cursul a fost de 4,7669 lei/euro, iar vineri a rămas pe acelaşi palier. Vârful anterior al cursului, de 4,7648 lei/euro a fost atins în 25 ianuarie, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018.

Majoritatea analiştilor au anticipat depre­cierea leului în faţa euro şi creşterea cursului spre 4,8 lei/euro până la sfârşitul anului, după perioada conjuncturală de relativă stabilitate.

Deprecierea monedei naţionale în faţa euro vine într-un context economic intern ca­rac­terizat de temperarea avântului PIB, un ni­vel ridicat al inflaţiei, accentuarea deficitului de cont curent şi derapaje fiscale, situaţia ex­ternă fiind, de asemenea, marcată de tensiuni economice.

BNR este prinsă între opţiunea de a lăsa cursul să se îndrepte spre 4,8 lei/euro sau chiar peste acest nivel şi posibilitatea de a încerca să tem­pereze deprecierea monedei naţionale - pentru a nu se reintensifica presiunile infla­ţio­nis­te şi pentru a nu afecta portofoliile de cre­dite în valută din bilanţurile băncilor care pot înregistra creşteri ale ratei de neperfor­man­ţă odată cu creşterea cursului.

Evoluţia cursului rămâne în continuare un su­biect extrem de sensibil pentru români având în vedere că în jur de 33% din împru­mu­turile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, majoritatea în euro. În aceste con­diţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor.

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că deficitul comercial pune presiune pe cursul de schimb şi duce la erodarea leului în raport cu euro, iar acest procesul poate fi stopat prin re­echilibrarea anumitor factori.

Ieri, premierul s-a întâlnit şi cu bancherii din Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

„Principalele subiecte abordate în întâlnirea cu Guvernul României au vizat creşterea intermedierii financiare, introducerea tehnologiilor digitale şi necesitatea asigurării predictibilităţii legislative, astfel încât sectorul bancar să poată desfăşura programe pentru avansul finanţării economiei reale care să contribuie la creşterea PIB”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB.