Topul sectoarelor economice cu cea mai acerbă şi cu cea mai slabă concurenţă. Consiliul Concurenţei: Pe piaţa cimentului şi la notari e semimonopol. Cea mai mare concurenţă este în retail, consultanţă it şi canale tv cu plată

Autor: Răzvan Botea 20.11.2019

Cele mai dinamice sectoare din punctul de vedere al concurenţei au fost în 2019 industria tutunului şi a pieselor de schimb pentru maşini.

Cel mai concurenţial sector al economiei româneşti este zona de retail cu articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Concu­ren­ţa din această zonă a fost impulsionată de dezvoltarea sectorului în mediul online. Potrivit raportului anual al Consiliului Concurenţei, sec­torul în care concurenţa este cea mai slabă este cel de producţie şi comer­cia­lizare a cimentului, dar şi zona de servicii notariale.

„Anul acesta, din punctul de vedere al presiunii concurenţiale, retailul arti­co­lelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte a înregistrat cea mai mare valoare a acestui indicator. Ca şi în anul precedent, poziţia se datorează inclusiv dinamizării comerţului online cu astfel de produse. De altfel, prezenţa sem­nifi­cativă în online aduce o serie de servicii conexe (retur, posibilitate de a proba înainte de a accepta comanda ş.a.) şi beneficii care extind sfera de mani­festare a concurenţei în cazul comer­cializării de produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte“, se arată în raportul anual din 2019 al Consiliului Concurenţei.