Comunitatea celor 35.000 de membri de board

Autor: Adelina Mihai 02.12.2019

Au acumulat ani de experienţă profesională şi managerială, iar acum vor să ajute gene­raţiile următoare de executivi să se dezvolte. Au experienţe în industrii diferite şi în arii diferite de business. Se întâlnesc de câteva ori pe an în mod formal, dar se pregătesc temeinic pentru şedinţe cu câteva zile înainte. Mai au şi întâlniri ad-hoc, în funcţie de urgenţe. În prezent, România numără peste 35.000 de membri în boarduri/consilii de administraţie, potrivit estimărilor Envisia, organizaţie care oferă primul program de  educaţie dedicat boardurilor în România în parteneriat cu Henley Business School din Marea Britanie.

„«Meseria» de board member este extraordinar de atractivă şi de interesantă pentru mine, din mai multe motive. Atunci când închei activitatea executivă, te simţi plină de atâta experienţă, de cunoştinţe şi de abilităţi pe care, dacă nu le pui la lucru şi nu le transmiţi mai departe, ai impresia că le pierzi sau le risipeşti. Prin urmare, îţi doreşti să îţi foloseşti exprienţa pentru a ghida o nouă echipă de executivi, iar acest lucru este fantastic“, spune Mariana Gheorghe, unul dintre puţinii executivi de top români membri în boardurile internaţionale ale unor organizaţii puternice, ea fiind membru în boardul ING Group din Amsterdam (bancar) şi ContourGlobal din Londra (producţie de electricitate).

Chiar dacă nu sunt obligate să aibă un board, eficienţa unui consiliu de administraţie în companiile antreprenoriale este esenţială pentru creştere. „Pentru a creşte firma, antreprenorii au nevoie de nişte şefi la care să raporteze şi care să îi îndrume. Nişte şefi care au crescut firme mai mari decât ei“, spune Andrei Pitiş, antreprenor, angel investor şi executiv de top. În acelaşi timp, Sergiu Neguţ, consultant şi board advisor specializat în creştere antreprenorială şi transformare organizaţională, spune că, de multe ori, antreprenorii abandonează ideea unui board. „Trebuie o ambiţie aproape maniacală că boardul să funcţioneze dacă nu eşti obligat să îl ai, pentru că înseamnă un efort de disciplină adesea în dezacord cu instinctele pompieristice ale antreprenorilor.“

În paginile următoare veţi găsi informaţii despre rolul şi importanţa boardurilor, dar şi despre principiile funcţionării unui board eficient şi nevoia educaţiei în acest domeniu.

Citiţi aici suplimentul Job Title: Board Director