Finanţe personale. SIF-urile, cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania au vândut din deţineri în T3/2019 şi au cumpărat BRD

Autor: Liviu Popescu 25.11.2019
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) şi-au diminuat participaţia la Banca Transilvania în al treilea trimestru din 2019 şi au ajuns la o deţinere de 18,57%, în prin­cipal ca urmare a unor vânzări realizate de SIF Moldova, cel mai mare acţionar român al băncii de la Cluj, arată datele agregate de ZF din rapoarte.

Astfel SIF Moldova, societate condusă de Liviu Doroş, şi-a diminuat deţinerea la cea mai mare bancă din România de la 7,18% la iunie 2019 la 6,9% la septembrie, dar în schimb a intrat în acţionariatul BRD după o pauză de trei ani şi a mai cumpărat la Romgaz.

Pe de altă parte SIF Oltenia, cea mai tranzacţionată societate de la bursă, condusă de Tudor Ciurezu, a cumpărat acţiuni TLV în T3/2019 şi a ajuns de la 4,27% la 4,33%, însă aceste achiziţii nu au fost suficiente pentru a majora deţinerea totală a SIF-urilor la cea mai mare bancă din România.

SIF-urile au ajuns la 18,57% din cea mai mare bancă din România, fiind cei mai mari acţionari ai instituţiei de credit, arată datele agregate de ZF. Spre comparaţie, fondurile Pilon II au 16%, potrivit celor mai recente date, cele de la iunie 2019.