Saxo Bank: Preţul cafelei a crescut cu 25% în ultima lună la burse, pe fondul rezervelor limitate pentru 2019-2020

Autor: Roxana Rosu 25.11.2019

Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună e bursele internaţionale, pe măsură ce perspectiva pentru un deficit al rezervelor pentru 2019-20 a început să intre în atenţie, potrivit unei analize Saxo Bank şi Bloomberg,

”Fruntaşa săptămânii trecute a fost cafeaua Arabica, aceasta a avut parte de cea mai mare redresare, timp de două zile, din ultimii patru ani. În ultima lună, a crescut cu 25% pe măsură ce perspectiva pentru un deficit al rezervelor pentru 2019-20 a început să intre în atenţie”.

Timp de mai multe luni, cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru poziţiile short ale fondurilor de acoperire dat fiind randamentul pozitiv rezultat în urma deţinerii şi rulării o poziţie short pentru contracte futures.

Cu toate acestea, randamentul rulat pe un an a scăzut acum la sub 10% de la un vârf de peste 16% la începutul anului. Evoluţia pozitivă viitoare depinde dacă fondurile abandonează strategia şi încep să acumuleze p poziţie long pentru prima dată de la începutul anului 2017.

În acelaşi timp, aurul a adoptat o abordare „aşteptăm şi vedem” tranzacţionându-se într-un interval între 1450$/uncie şi 1480$/uncie. Aceasta în timp ce fluxul ştirilor e când rece, când cald cu privire la perspectiva unui acord comercial.

Între timp, argintul, care beneficiază de posibilitatea unei perspective mai limitate, a reuşit să recupereze puţin terenul pierdut în raportul aur-argint, care măsoară valoarea unei uncii de aur în uncii de argint, ajungând la un minim pe două săptămâni, la 85,5.