Toamna se vinde şi se cumpără Petrom: o singură tranzacţie de 22 mil. lei animă şedinţă bursieră de marţi dimineaţă fiind încheiată la cel mai ridicat preţ din 2014 încoace

Autor: Liviu Popescu 26.11.2019

La ora 10:29 în sistemul bursei de valori de la Bucureşti a fost înregistrată o singură tranzacţie de 22 milioane de lei cu acţiuni ale Petrom, aceasta fiind una specială -DEALS şi încheiată la un preţ mai mare cu 0,9% faţă de cel din închiderea precedentă, arată datele BVB.

Astfel şedinţa bursieră de marţi a început cu dreptul, fiind animată de această tranzacţie, în contextul în care a doua cea mai căutată acţiune – Fondul Proprietatea înregistrează la ora redactării acestei ştiri circa 300.000 de lei, arată datele BVB.

Tranzacţia a fost încheiată la un preţ în creştere cu 0,9% la circa 0,44 lei, cel mai ridicat din 2014 încoace, arată datele agregate de ZF. Pe de altă parte, Petrom se tranzacţionează la ora redactării acestei ştiri la 0,4365 lei, plus 0,11% faţă de închiderea de ieri.

Miercurea trecută, pe 20 noiembrie, Petrom a înregistrat un rulaj de 74 milioane de lei, fiind cea mai ridicată tranzacţie, ca valoare, de la listarea companiei din 2001 încoace. Pentru această catalogare, ZF nu a luat în calcul tranzacţiile de vânzarea ale FP.

Pe partea de volum, adică număr de acţiuni, un indicator care redă mai fidel apetitul investitorilor pentru o companie decât valoarea tranzacţiei, aceasta a fost cea mai mare tranzacţie de la privatizare din 2004 încoace. De altfele cele mai mari tranzacţii pe Petrom au fost înregistrate în lunile octombrie şi noiembrie, arată datele agregate de ZF.

Aceste tranzacţii mari sunt asociate de obicei unor vânzări pe final de an de către managerii de fonduri în scopul marcării de profit, iar în cazul Petrom tranzacţia de miercuri este susţinută şi de faptul că acţiunile SNP sunt cele mai subevaluate din prima ligă bursieră şi în clasamentul celor mai performante în 2019.

OMV Petrom este cea mai subevaluată acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti în contextul în care preţul acţiunilor a avut un ritm de creştere inferior celui cu care a avansat profitabilitatea companiei, ceea ce a determinat ca multiplul de tranzacţionare PER (price earning ratio) să ajungă în jur de 6,2. Adică la nivel teoretic un investitor îşi poate recupera investiţia la Petrom într-o perioadă de şase ani.