Şase luni de când Guvernul a fost obligat să vândă din Petrom: nicio decizie, niciun detaliu, doar penalităţi. ÎCCJ: Este un exces de putere

Autor: Liviu Popescu 27.11.2019

Statul român este obligat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să vândă până la 8% din deţinerea la Petrom, însă la şase luni de la această decizie nu se cunosc nici mărimea pachetului şi nici angajaţii Petrom eligibili. Aplicat la limita de maximum 8% şi la preţul de la privatizarea Petrom din 2004, înseamnă o tranzacţie de 980 mil. lei. 8% din pachetul statului la preţurile Petrom de acum înseamnă circa 2 mld. lei. Întrebarea este care guvern îşi va asuma această pierdere de 1 mld. lei.



La şase luni de când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cea mai înaltă instanţă de judecată din România, a obligat guvernul să vândă un pachet din Petrom, decizia statului român încă se lasă aşteptată, chiar dacă în această perioadă de timp fotoliul de la Palatul Victoria a fost ocupat de doi premieri, iar penalităţile se adună pe zi ce trece.

Fostul premier Viorica Dăncilă nu a avut pe agendă această decizie a ÎCCJ şi, surprinzător, aceasta nu se găseşte nici în programul de guvernare al executivului în tranziţie condus de Ludovic Orban. Prin urmare, cei circa 14.400 de reclamanţi care au câştigat acest proces, dar şi investitorii de la bursa de la Bucureşti care ca urmare a acestei tranzacţii vor avea mai multe acţiuni Petrom disponibile la liber la tranzacţionare, mai au de aşteptat.