Încrederea analiştilor financiari revine pe plus, dar viitorul nu arată tocmai bine

Autor: Cristina Bellu 27.11.2019

Încrederea în evoluţia economiei a analiştilor financiari a crescut în octombrie faţă de luna anterioară cu 6,9 puncte. Pentru viitor însă ei anticipează deprecierea monedei naţionale în 12 luni la 4,85 lei/euro, o inflaţie de 3,6%, dar şi majorarea CDS-urilor României.



În octombrie 2019, indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 6,9 puncte până la valoarea de 54,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 6,1 puncte. Această evoluţie s-a datorat com­ponentei de anticipaţii a indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor cu­ren­te a scăzut faţă de luna an­terioară cu 0,3 puncte, până la va­loarea de 65 de puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 2,5 puncte. Indi­catorul anticipaţiilor a crescut cu 10,5 punc­te până la valoarea de 49,2 punc­te. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 7,8 puncte.

În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro, analiştii CFA anti­cipează o depreciere a leului în urmă­toarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7992 lei/euro, în timp ce pen­tru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8597 lei/euro.  De asemenea, analiştii finan­ci­ari estimează o rată anticipata a in­fla­ţi­ei pentru orizontul de 12 luni (noi­embrie 2020/noiembrie 2019) de 3,6%.

„Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României (peste 66% dintre parti­cipanţii la sondaj anticipează majo­rarea preţului CDS pentru România). De asemenea, peste 63% dintre par­ticipanţii la sondaj consideră că pro­prietăţile imobiliare din pri­ncipalele oraşe sunt supraevaluate”, arată studiul citat.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică reprezintă un instrument prin intermediul căruia asociaţia cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (incredere deplină în economia românească).