Mihai Fifor: Predicţiile pe care le-am făcut despre austeritatea pe care o va aduce PNL se împlinesc

Autor: Elena Crangasu 27.11.2019

Mihai Fifor a declarat, miercuri, că predicţiile pe care le-a făcut „despre austeritatea pe care o va aduce PNL încep să se împlinească pe rând”, făcând referire la afirmaţiile ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, cum că „România este singura ţară din lume cu mai multe salarii minime”.

„Din păcate, predicţiile pe care le-am făcut aici despre austeritatea pe care o va aduce PNL încep să se împlinească rând, pe rând. Ieri, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că va anula salariul minim diferenţiat pentru angajaţii cu studii superioare, susţinând că România ar fi singura ţară în care sunt mai multe salarii minime şi că PSD ar fi făcut o discriminare întrei cei cu carte şi cei fără carte”, a scris Mihai Fifor, miercuri, pe Facebook.

Mihai Fifor a afirmat că PNL dă dovadă de ură împotriva celor cu studii superioare, precum se întâmpla în comunism. Totodată, Fifor consideră că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, demonstrează cât de „prost pregătit” este.

„În primul rând, această ură împotriva celor cu studii superioare am mai văzut-o doar în perioada comunistă, în care proletariatul avea un statut suprem în societate. În al doilea rând, Florin Cîţu ne arată cât de prost pregătit este. Doar în Uniunea Europeană sunt alte şase state care diferenţiază salariul minim în funcţie de nivelul de calificare, deci inclusiv după studii: Franţa, Belgia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Luxemburg. Mai sunt apoi state, precum Germania, care au stabilit salarii minime pe fiecare ramură profesională sau în funcţie de regiune”, a motivat fostul secretar general al PSD.

Social-democratul a adăugat că liberalii favorizează corporaţiile, prin formula de calacul minim propusă, şi defavorizează angajaţii.

„În al treilea rând, formula de calcul pentru salariul minim propusă de PNL, pe baza productivităţii şi inflaţiei este o aberaţie în defavoarea angajaţilor şi în favoarea corporaţiilor. În Europa practica obişnuită este de a raporta salariul minim la salariul mediu, pentru a nu creşte decalajele sociale. Pe formula PNL, în anul 2020, salariul minim va fi sub 40% din salariul mediu, în timp ce în UE procentul este între 45% şi 60%”, a explicat fostul secretar al PSD.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, marţi, că „România este singura ţară din lume cu mai multe salarii minime, iar Constituţia spune foarte clar că există un singur salariu minim. Discriminarea a apărut atunci când au apărut mai multe tipuri de salarii minime”.

Mihai Fifor a demisionat, marţi seară, de la conducerea PSD.