Anunţul făcut de Tatiana Proskuryakova, manager al Băncii Mondiale: România poate accesa 400 de milioane de euro în caz de dezastre

Autori: Laura Albu , Mediafax 27.11.2019

Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, a declarat miercuri, că România a experimentat unele dintre cele mai puternice cutremure, iar în cazul unui dezastru, poate accesa 400 de milioane de euro, disponibili în 24 de ore prin CATDDO.

"România are a avut unele dintre cele mai puternice cutremure. Bucureşti este pe locul al treilea în topul UE al oraşelor cu cel mai mare grad de poluare. Riscul în cazul dezastrelor pentru România este foarte evident. Guvernul României şi Banca Mondială se concentrează asupra unor programe, îşi coordonează eforturile pentru a aplana aceste dezastre. Unul dintre proiectele care au avut loc aici în România este reabilitarea şi stabilizarea sistemului de infrastructură de urgenţă. România are la dispoziţie prin programul Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO, un împrumut de 400 de milioane de euro pentru a acţiona în cazul unui dezastru, care poate fi accesat în 24 de ore", a declarat Proskuryakova la conferinţa Understanding Risk Europe.

Oficialul Băncii Mondiale a punctat faptul că inovaţia pentru societate este posibilă prin evoluţia tehnologiei, iar investiţiile trebuie să fie direcţionate în această privinţă. "Topicul conferinţei este inovaţia pentru societatea civila, iar în aceasta privinţă, cred că trebuie să stimulăm accesul la tehnologie, pentru că fondurile îşi arată însemnătatea atunci când sunt investite în infrastructură. În acest caz, este o oportunitate pentru România să arate inovaţiile din tehnologie. Există câteva astfel de exemple fascinante pe site-ul nostru", a spus reprezentantul Băncii Mondiale.

Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO a fost aprobat în iunie 2018, de către Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale şi reprezintă un împrumut de 493,06 milioane de dolari, care poate fi accesat de România în vederea gestionării situaţiilor provocate de dezastre.