După ani şi ani pragul la SIF-uri a fost eliminat

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 27.11.2019

Legea privind fondurile alternative de investiţii a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care a fost decizional. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare la preşedintele Iohannis.

Proiectul de act normativ prevede, printre altele, eliminarea pragului legal de deţinere de 5% la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ce activează în piaţa de capital din România. Piaţa a reacţionat la vestea eliminării pragului, titlurile SIF tranzacţionate la BVB urcând cu valori între 2% şi 4,3% la puţin timp înaintea închiderii tranzacţionării.

Leonardo Badea, actual viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, este încrezător că noua lege a fondurilor de investiţii alternative (FIA), aflată în dezbatere în Parlament, va reprezenta un nou început pentru piaţa de capital.

"Pragul de 5% există doar în România, el nu există în alte ţări. Noua lege FIA aduce o experienţă europeană şi o legislaţie europeană care, de altfel, deşi nu este o lege de implementare a unei legi europene, este o lege care ne pune pe harta europeană cu foarte multe dintre reglementările pe care noi le prezentăm acolo", spunea Badea la seminarul EU-COFILE 2019 organizat de către BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank România în perioada 30 septembrie - 1 noiembrie.

Pragul la SIF-uri urmează să fie ridicat la şase luni distanţă de la publicarea legii în Monitorul Oficial.