Peste 2,1 milioane de oi au fost exportate în primele 8 luni din 2019 în principal în ţările arabe. „Până ajung la destinaţie, ţurcanele româneşti merg o lună sau două cu vaporul“

Autor: Florentina Niţu 28.11.2019

Principalele ţări în care exportă România sunt Iordania, Libia, Grecia şi Iran, în primele opt luni din acest an trimiţând aproape 600.000 de oi vii în Iordania, adică 27% din totalul exporturilor, potrivit datelor de la INS.



România este unul dintre principalii exportatori de ovine din Uniunea Europeană, astfel că în primele opt luni din 2019 peste 2,1 milioane de oi vii, a căror valoare a fost de 155 mil. euro. au plecat către ţări precum Iordania, Libia, Grecia sau Iran, iar fermierii mari spun că până la finalul anului vor fi trimise peste 3,5 milioane de oi.

Accidentul produs duminică în Portul Midia, aflat în preajma oraşului Constanţa, din cauza căruia au murit înnecate 14.600 de oi, aflate pe vapor cu destinaţia Arabia Saudită, a scos la iveală faptul că România este un producător important de ovine, un furnizor de seamă pentru ţările arabe.